Er gebeurd altijd wel iets, hier onze WACKY STORIES.

lockdownlul

Hans Teeuwen heeft een paar weken geleden uit lockdown-moeheid een "liedje" gezongen. Daar zijn flink wat remixen uit voortgekomen. Maar Bjørgen van Essen heeft er iets bijzonders van gemaakt. Een ode aan de jaren 80. Luister, geniet en lach!!! :D

Afbeelding - lockdownlul

creatief met vilt!

Vilt is niet alleen een heerlijk materiaal om mee te knustelen, maar ook dankbaar om stop-motion animaties mee te maken. Het was vermoedelijk de eerste vorm van textiel die de mens vervaardigde. De oudste bewaarde viltresten dateren van circa 6500 voor Christus en werden gevonden in Klein-Azië. De jongste viltresten zijn op onze website te vinden!

Afbeelding - creatief met vilt!

chaptaliseren

De tijd is rijp om druiven te oogsten en de wijnmaker heeft de selectie al gemaakt, de druiven schoongemaakt en verwerkt tot most. De wijnmaker staat voor de lastige opgave om er nu wijn van te gaan maken. Het kan voorkomen dat de most niet over voldoende suiker beschikt, in dat geval (afhankelijk van de regelgeving) wordt er suiker toegevoegd aan de most (druivensap dat nog niet vergist is). Met een duur woord noemen we dat "chaptaliseren". Dat doen ze om een wijn met een hoger alcoholpercentage te creëren.

Jean-Antoine Chaptal was een Frans scheikundige. Hij beschreef de transformatie van suikers in alcohol, en legde daarmee de basis van de wetenschappelijke benadering van het maken van wijn. En daarom heet dit proces Chaptaliseren. Zijn naam staat overigens op de Eiffeltoren gegraveerd. #zoetsappig #santé

Afbeelding - chaptaliseren

muselet

Een muselet is een ijzeren kapje met ijzerdraad, dat op een fles gezet wordt om de kurk vast te klemmen. Het ontwerp lijkt zo vanzelfsprekend, maar Jules Guyot patenteerde het ontwerp van de metalen muselet al in 1844. De muselet wordt aangebracht na de tweede gisting en de dégorgement (het gaat dan om mousserende wijnen).

Onder de muselet wordt een klein en rond metalen schildje (ook wel plaque genoemd) bevestigd waarop het beeldmerk van het wijnhuis of een andere voorstelling is aangebracht. Na het aanbrengen van de muselet kunnen de flessen verkocht worden. De druk van het koolzuur in de fles is dusdanog hoog dat de kurk met de muselet vastgemaakt wordt.

Snel snel... de volgende fles wordt alweer ontdaan van de kurk. #laterzzz #proost #zomer

Afbeelding - muselet

bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier

Dat hebben wij ook altijd gedacht, maar het blijkt eerder figuurlijk te zijn dan letterlijk. Wijn was al in de middeleeuwen veel duurder dan bier en werd dus meer gedronken door mensen uit de hogere klassen van de samenleving. Hier heeft de herkomst van deze volkswijsheid mee te maken. Het was dus beter om eerst een gedeelte van je leven bier te drinken en later wijn, omdat het zou betekenen dat je later meer geld te besteden had.

Iedereen kan als een god in Frankrijk leven. #santé #hatsikidee

Afbeelding - bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier

wacky jam sessions

Afgelopen maand hadden we Sander Bisscheroux (klankwerkplaats maastricht) op bezoek om onze piano weer op toon te krijgen. Deze oude oude dame - winkelmann braunschweig uit 1901 - heeft in ieder geval een tweede leven gekregen.

Ben je in de buurt en heb je zin om de juiste toon aan te slaan.... be our guest. En ben je zelf niet helemaal op toon... dan hebben we altijd een geschikte wijn in de (klimaat)kast liggen ;)

Afbeelding - wacky jam sessions

oudste wijn ter wereld gevonden in Georgië

Wetenschappers hebben een wonderbaarlijke vinding gedaan. De oudste wijn ter wereld is gevonden in potscherven met minuscule restjes van wijn die rond het jaar 6000 voor Christus. De wijn werd waarschijnlijk gebruikt als medicijn, maar ook als geestverruimend middel bij religieuze bijeenkomsten. En nog steeds ;)

Op sommige van de 8000 jaar oude potten zijn afbeeldingen van druiven getekend en uit een chemische analyse blijkt dat de potscherven resten bevatten van het wijnbereidingsproces. Dus ook met de jongens en meisjes uit het mooie Georgië kun je een potje breken. #cheers #protot

Afbeelding - oudste wijn ter wereld gevonden in Georgië

Je parle très bien

Mensen zouden een tweede taal beter kunnen spreken nadat zij een kleine hoeveelheid alcohol hebben gedronken.De onderzoekers van de universiteit Maastricht, de University van Liverpool en King's College Londen gaven aan vijftig mensen een wijntje met een lage dosis alcohol. Na het nuttigen van de wijn moesten zij een paar minuten een gesprek voeren in het Nederlands met een experimentator.

Volgens mede-onderzoeker Jessica Werthmann zou het verschil tussen de wel- en niet-alcoholdrinkers mogelijk kunnen worden veroorzaakt doordat alcohol angstremmend werkt. Er is wel meer onderzoek om deze hypothese te kunnen bevestigen.

Meer onderzoek is meer bonneplusjan en wackywines... Je parle très bien, Ich bin ein Berliner ;) cheers

Afbeelding - Je parle très bien

auslese

Auslese is een Duits predikaat voor een bepaald type wijn. Het woord kan misschien wel het beste worden vertaald met 'uitgezocht', waarbij lezen (NL) en lesen (D) beide zoeken betekent. Daarnaast heeft het Duitse woord 'lesen' ook de betekenis oogsten. Een wijn mag het predicaat Auslese dragen als deze aan bepaalde wettelijke bepalingen voldoet. Zo mogen er alleen volrijpe druiven met een bepaald minimum mostgewicht gebruikt worden. Deze ligt ruim boven de 83° graden Oechsle. Ook oogstdata, druivenras en wijngaarden worden nauwkeurig beschreven. De druiven worden met de hand geplukt om beschadigingen te voorkomen. Slechte en beschadigde druiven moeten uit de trossen worden verwijderd (aus-lesen/uit-zoeken). Door de late pluk bevat de druif extra suiker en smaakstoffen, waardoor de daarvan gemaakte wijn extra smaak heeft.

Afbeelding - auslese

wijn bewaren

Wie heeft er tegenwoordig nog een kelder? Dat is helaas nog maar voor weinigen weggelegd. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg mogelijkheden om wijn op een goede manier op te leggen. Een paar gouden regels zijn: a. altijd liggend wegleggen, b. zoek een donkere plek, zoals een meterkast of onder de trap en c. zorg voor langzame temperatuurschommelingen, dus niet onder de verwarming! En weet dat 95% van alle wijn jong gedronken moet worden, dat wil zeggen tussen de een en vier jaar.

Afbeelding - wijn bewaren

bekketrekker

Er bestaan nogal wat misverstanden over tannines in wijn. Tannine komt voor in schillen, pitjes en het hout van de 'barrique'. Bij het persen van druiven, maar vooral bij het gisten van wijn komt tannine in het sap terecht, omdat hier de schillen voor de kleur en de smaak worden meegegist. Dit bevordert de houdbaarheid van de wijn, omdat tannine oxidatie tegengaat.

Bijt maar eens op een pitje in de druif, dan proef je precies datgene wat tannines veroorzaakt in wijn. En dat is niet per definitite negatief. Sterker nog... tannines zijn noodzakelijk. Best aardige jongens, die tannines,  als je ze leert kennen.

Afbeelding - bekketrekker

wijnruikerij

De vier basissmaken (zout, zuur, zoet en bitter) vormen slechts een deel van de waargenomen smaak. De reukzin speelt nog een veel belangrijkere rol bij de smaaksensatie. Daarom zouden we in het vervolg beter wijnruikerijen kunnen houden. Houd je niet van spruitjes? Eet ze maar eens met je neus dicht.

Sterker nog... er zijn ongeveer 680 verschillende geuren te onderscheiden in wijn. Natuurlijk niet in één glas wijn. Maar dat is nu precies de reden waarom wij iemand in dienst hebben die we 'de neus' noemen. Laten we bij het begin beginnen en probeer eerst maar eens de volgende categorien te onderscheiden in je volgende glas wijn: balsemachtig, branderig, chemisch, dierlijk, etherisch, floraal, fruitig, gekruid, houtachtig en plantaardig.

Afbeelding - wijnruikerij

XLR

Wij werken al vandaf dag 1 met audio en er is nog iedere dag iets te leren. Bij onze audio opnames gebruiken we stekkers met een XLR aansluiting. De XLR connector werd in 1958 voor het eerst door het merk Cannon (niet te verwarren met Canon) uitgebracht en wordt daarom ook wel 'Cannon plug' genoemd.

Tegenwoordig gebruikt bijna elke vorm van elektronica in Europa line-signalen van een bepaald voltage. Line-signalen komen terug in de outputs van microfoons, cd-spelers, computers, mixers, noem maar op. Echter is een dergelijk signaal niet zo hard, waardoor altijd een versterker nodig is. Deze zwakke signalen zijn erg ruisgevoelig, zeker bij langere meters aan kabel. Gebalanceerde XLR kabels komen hier in het spel.

Bij een gebalanceerd signaal is + een wisselspanning. De - is precies hetzelfde signaal, maar dan tegenovergesteld.  Aan het einde van de kabel, in bijvoorbeeld je versterker, wordt het - signaal in de versterker omgekeerd, zodat het samen met de plus opgeteld wordt. De storing en de ruis die zich bij het signaal tijdens zijn reis door je kabel heeft gevoegd, komt nu zichzelf tegen in de andere pool. Hierdoor elimineren zij elkaar, zodat je het originele signaal weer hoort, zonder ruis. #weerietsgeleerd

Afbeelding - XLR

feestje

In principe vieren we bij BONNÉ+JAN altijd feest. Iedere dag weer mogen we van onze relaties mooie ontwerpen maken. 2019 is nog niet in volle vaart begonnen of er komen al de nodige projecten onze kant op. Dat is ook een feestje waard. Dank aan al onze relaties!!!

Het eerste feestje vieren we omdat na een hele lange stilte onze nieuwe website dan echt online is.

Afbeelding - feestje

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer informatie vindt u op onze cookies pagina. OK